Bebekler için Yıkanabilir Islak Havlu ve Sağlıklı Islak Mendil Yapımı

Zaman özellikle yazın öyle dolu dolu akıyor ki yuvamızda, yazmaya fırsat bulamıyorum. Hani öyle de çok şey birikti ki, sayfamızda veya blogda gördükleriniz ays bergin görünen yüzünün bile azıcık bir kısmı. O kadar çok yeni şey ekliyoruz hayatımıza ekolojik ve sürdürülebilirlik denemeleri çerçevesinde. Çookk şey var bekleyen ama yazamıyorum anlayacağınız beni bu güzel havalar mahvetti :) (Gerçi biz yaz geldi diyoruz ama istanbulcuğum bundan pek haberdar değil hala ara ara çatıyor kaşlarını gökyüzü grili ama olsun, soğuk yok(: )

Bu yazıyı yazmaya niyet edip görsel bir video oluşturalı tam 3,5 ay oldu :) Kısmet cınım yaa!

Bir adet yavrumuz daha oldu belki biliyorsunuz, büyüyüp gidiyoruz.. Sürdürülebilir evliliğin yanında yeni bir proje daha oluştu hayatımızda kendiliğinden ve geçtiğimiz ay o proje de bir yaşına girdi ve harika ileriliyor. Sezgisel Ebeveynliği deneyimliyoruz. Ve kendi yolumuzu kendimiz bularak ilerlemenin, kılavuzumuzu ruhumuz bedenimiz, iç görümüz ve bebeğimiz ilan etmenin keyfini sürüyoruz.

İşte bu noktada biraz daha yaratıcı olmak gerekiyor, çünkü piyasa kendi ihtiyaçlarına göre ürünleri şekillendirmiş, bizim iç huzurumuzu karşılamıyor. Dolayısıyla "kendin yap" devreye giriveriyor :)

Evde mümkün olduğunca yıkanabilir bebek bezi kullanıyoruz. Kağıt bezlerden hazetmesek de seyahatte veya dışarda bebek için avantajları dolayısıyla hala hayatımızdalar. Onların da bulabildiğimiz en sağlıklı ve konforlu olanını kullanmaya çabalıyoruz. Olduğu kadar, şartlar el verdiğince tabi. Ama yıkanabilir bezler başımızın tacı, kesinlikle tavsiye ediyoruz, deneyin <3

Temizlik mevzusu var bir de. Yıkamak en güzeli tabiki temizlik için ama sürekli yıkamanın da dez avantajları var sağlık açısından ki bambaşka bir yazı konusu. Bebeğin alt bakımı ayrı itina ve güvenilir malzeme istiyor. Zira pişik denen bir baş belası var ki fena huzursuzluk sebebi aileler için. Hele bir de alerjik bir bebeğiniz varsa ne kullanacağım hem kimyasallardan koruyup hem nasıl temiz tutacağım endişesi uyku kaçırır... İşte bizim uygulayıp memnun kaldığımız bir yöntem, ev yapımı yıkanabilir ıslak havlu ve piyasadakilere göre nispeten çook çok sağlıklı ıslak mendil. Sadece su ve pamuk da iş görüyor ama zaman zaman o da yeterli gelmiyor. O anlar için evde kullanmak üzere kendi yıkanabilir ıslak havlularınızı ve ıslak mendilinizi yapabilirsiniz.

Gerekenler;

Islak Havlu için
1 adet uygun boyutlu saklama kabı
Yumuşak dokulu bebek cildinine uygun havlular
Bir bardak ılık su
Bir kaşık susam veya badem yağı (yoksa zeytinyağı da olur) (cilt bakımı)
2-3 damla lavanta yağı (koku verici, onarıcı, ferahlatıcı)
2-3 damla çay ağacı yağı (doğal antiseptik)

Önce saklama kabınızın kapağını uygun boyutta delin. Havlularınızı birbirini ardına çekebileceğiniz şekilde katlayın. Kabın içine yerleştirin. Suyu bir şişeye koyun üzerine yapları ekleyin ve bir kaç dakika kuvvetli şekilde çalkalayın. İyice karışsınlar sonra havluların üzerine döküp kapağı kapatın. Günü birlik yenileyerek sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. (HEr kullanışınızda özellikle kokusunu üzerini kontrol edin herhangi bir bakteri veya küf oluşumu olursa kullanmayın, yıkayıp yenileyin)

Dilerseniz bu şekilde yağlı değil de arap sabunlu havlular hazırlayıp günlük temizliğinizde pratik olarak kullanabilirsiniz. 

Islak .mendil için;
1 adet uygun boyutlu saklama kabı
Kabınıza uygun boyda (temin edebiliyorsanız ağartılmamış) çok katlı tuvalet kağıdı veya havlu kağıt
Bir bardak ılık su
Bir kaşık susam veya badem yağı (yoksa zeytinyağı da olur) (cilt bakımı)
2-3 damla lavanta yağı (koku verici, onarıcı, ferahlatıcı)
2-3 damla çay ağacı yağı (doğal antiseptik)

Önce saklama kabınızın kapağını uygun boyutta delin. Havlu kağıt/tuvalet kağıdının ortasındaki kartonu yavaşça çıkarın. KArtonu çıkarttığınız yerden bir kağıt çekin, çektiğiniz kısım sizin kapaktan geçen parçanız olacak ve böylelikle her çektiğinizde devamı gelecek. Kabın içine yerleştirin. Suyu bir şişeye koyun üzerine yapları ekleyin ve bir kaç dakika kuvvetli şekilde çalkalayın. İyice karışsınlar sonra havluların üzerine döküp kapağı kapatın. (Az az yapın. Her kullanışınızda özellikle kokusunu üzerini kontrol edin herhangi bir bakteri veya küf oluşumu olursa kullanmayın, yenileyin)

Yine bunu da yağ yerine arap sabunuyla yapıp temizlikte kullanabilirsiniz.

İsterseniz şurada da video var ;) Tıklayın

Eleştiren vay efendim sağlıksız yok efendim e plastik kaba koydun onu da aman o havlu organik mi bıt bıt yapan her daim olacaktır... Neyse ki biz içgüdülerimizle ilerliyor ve yukarıda da belirttiğimiz gibi Sezgisel Ebeveynliği deneyimliyor ve içimizin rahat etmediği hiç bir şeyi uygulamıyor, uygulayıp sonucundan memnun kalmadığımız hiç bir şeyi de sizlerle paylaşmıyoruz. Hiç bir şeyi yüzde yüz sağlıklı ve doğal hale getiremiyorsak o halde en az zarar göreceğimiz şekle karar verebiliriz. Yazayım da burada bulunsun :) Molla kasım çok çünkü, moral bozmadan tedbir almak şart <3

Dilerim işinize yarar.
Sevgiyle kucaklıyorum hepinizi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Bir çörek otu masalı